Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Güneş paneli çeşitleri birçok farklı yerde ve işlevde kullanılmak için özel olarak üretilir.
Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Elektrik üretimi yapılan panellerde fotovoltaik piller kullanılır. Fotovoltaik piller yarı iletken materyallerden üretilerek enerjiyi elektriğe çeviren parçalardır. Kalınlıkları 0.2-0.4 mm arasında değişen fotovoltaik piller zemin özelliğine göre paralel ya da seri (sıralı) şekilde bağlanarak aralarındaki akım iletimi sağlanır. Panellerin üzerine güneş ışığı vurduğu zaman fotovoltaik piller ışığı soğurur. Piller ışınların içerdiği fotonu alarak elektriğe dönüştürür. Uç gerilimleri ile doğru akım (DC) elektrik üretilir. DC ev ve cihazlarda kullanılan akım çeşidi olmadığından bu doğru akımın dönüştürülmesi gerekir. Saf hali ile kullanıma uygun değildir. Bu aşamada “inverter” olarak bilinen parçalar işin içine girer ve DC akımı AC akıma dönüştürür. DC akım üretildiği zaman silikonların etkisi ile elektronlar hareket eder. Hareket sürdüğü sürece elektronların akışına ters yönlü olarak akım elde edilir ve enerji dönüştürülür. Elektronlar düğümlerle yakalanır ve AC akım akışı başlar. Güneş paneli solar kablolar DC akımı inverter (çevirici) kısmına ileterek AC’ye dönüştürülmesine aracılık eder. Tüm sistemin işleyişinin sonunda ev ve iş yerlerinde kullanıma uygun AC akım şebeke sistemine yönlendirilir.

Kristaline olarak bilinen güneş panel sistemi özellikle endüstride yaygın olarak kullanılır. Monokristal ve Polikristal olarak iki farklı türü ile hizmet verir. Monokristal paneller küçük yapısına rağmen yüksek verimlilik sunar. Dar alanda yüksek enerji üretmek için kullanılır. Panel üretimi uzun süren ürün doğal mono kristaller kullanılarak tasarlanır. Panel olarak kullanılan mono kristaller aracılığı ile elektrik üretilir. Polikristal güneş panelleri kısa süren üretimi ve malzemesinin kolay bulunması nedeniyle monokristal panelden yaygın kullanılır. İnce film ve esnek güneş panelleri de yine farklı materyallerden üretilse de benzer çalışma sistemine sahip olan güneş enerjisi sistemleri arasındadır.

Elektrik enerjisi yaratılıp dönüştürüldükten sonra depolanabilmesi çalışmasındaki en önemli adımlardan biridir. Hangi tip güneş paneli kullanılırsa kullanılsın enerji veya ısının depolanabilir olması gerekir. Gece saatlerinde ya da fırtınalı havalarda güneş ışınlarından yararlanmak zordur. Bu nedenle sistem daha sonra kullanılmak üzere enerjiyi depolar.

güneş paneli çeşitleri

Hangi Güneş Paneli Daha İyi?

Güneş paneli çeşitleri birçok farklı yerde ve işlevde kullanılmak için özel olarak üretilir. Hangi güneş enerjisi sisteminin daha iyi olduğu sorusu ancak kullanım alanı, amaç ve bütçe bilinirse cevaplanabilir. 120 metrekare bir evde ihtiyaç duyulan panel ile 300 metrekare dubleksin ihtiyacı aynı olmaz. Bir ev, hastane ya da tarımsal alanın karşılaştırmasını yapmak mümkün değildir. Tarımsal alanda kullanılan büyük ve çoklu paneller evler için gereksiz olabilir. Ya da ev tipi güneş panelleri tarım arazisi için yeterli değildir. Ayrıca elektrik mi yoksa sıcak su mu elde etmek istediğinize göre ihtiyaç duyduğunuz ürün değişir. Bu nedenle beklentinizi belirleyerek ürünleri inceledikten sonra sizin için en iyi olana karar verebilirsiniz.

ŞİMDİ ARA ŞİPARİŞ VER WHATSAPP