Solar İnverter Seçimi Nasıl Yapılır?

GES projelerinize en uygun inverter çeşidini seçmek için blog yazımızı inceleyin.
Solar İnverter Seçimi Nasıl Yapılır?

Güneş panellerinden elde edilen Doğrusal Akımı(DC) Alternatif Akıma(AC) çevirirler. Diğer bir değişle 12 Volt DC akımı evlerde kullanılabilen 220 Volt AC akıma çevirirler. İnverterler güneş enerji santralleri için çok önemli bir unsurdur. Bu sebeple ihtiyacınıza uygun inverteri seçmek için iyi araştırma yapmalısınız. Güvenilir ve kaliteli ürün ve hizmet sunan Güneşten Enerji’yi gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

 

İnverter Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Şebeke Bağlantısı;

On Grid İnverter, Hibrit İnverter, Akıllı İnverter; bu 3 tür inverter de şebekeye bağlı olarak çalışabilir.

Off Grid İnverterler şebekeden bağımsız olarak çalışabilir.

 

 

  • Faz Sayısı;

Monofaz ve Trifaz olmak üzereye ikiye ayrılır.

Kullanılan sistem tek faz ise Monofaz İnverter, 3 fazlı ise Trifaz İnverter kullanılmalıdır.

Bu detayı belirlemek için sayaçlara bakılmalıdır.

Off Grid İnverterler genellikle monofazdır.

Trifaz sisteme Off Grid İnverter bağlanılacağında; 3 fazlı Off Grid İnverterler veya Tek Fazlı 3 adet inverter kullanılabilir.

  • Kurulum Gücü;

1 kW ile 250 kW arasında farklı güçlerde inverterler bulunmaktadır.

Endüstriyel amaçlı sistemlerde genellikle 25 kW ve üzeri inverterler kullanılmaktadır.

Off Grid GES Projelerinde, kullanılan elektrikli cihazların gücü ve gün içinde kaç saat kullanıldığı belirlenerek 1 günde kullanılan toplam enerji hesaplanır.

On Grid GES Projelerinde ise elektrik faturalarında yer alan ortalama tüketim verileri göz önünde bulundurulur.

Bulunan kWh verileri bulunulan bölgenin güneşlenme süresine bölerek hangi güçte inverter kullanmamız gerektiğini bulmuş oluruz.

  • Panel Türü;

Panellerin gerilim, akım ve güç akım değerlerinin bağlanacak olan inverterin gerilim, akım ve güç değerleri ile uyumlu olması gerekmektedir. Güneş panelleri seri bağlandıysa dizi inverterler panellere direkt bağlanmalıdır. Merkezi inverterlerde ise DC akım toplama kutusunda toplanan panel bağlantıları merkezi invertere aktarılır.

solar inverter seçimi

On Grid ve Off Grid inverter çeşitlerinin yanı sıra inverterlerde, Sulama İnverterleri ve Elektrikli Araç Şarj İstasyonları gibi çeşitler de bulunmaktadır. Kaliteli TommaTech İnverterleri incelemek için linklere tıklayabilirsiniz. 

Genellikle inverterlerde MPPT(Maksimum Güç Noktası Takibi) adı verilen bir teknoloji bulunmaktadır. Çok kırılımlı çatı tiplerinde aynı yöndeki solar panellerin aynı MPPT’ye bağlanması gerekir. Bu sebeple MPPT sayısı fazla olan inverter seçilmelidir.

GES projelerinde akü kullanılacaksa batarya voltaj değerlerinin de inverter ile uyumlu olmasına dikkat etmeliyiz. Bunun yanı sıra inverter seçimi öncesi çevre ve coğrafi faktörler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Teknik destek, kurulum, garanti süresi gibi konulara da dikkat edilmelidir.

 

 

ŞİMDİ ARA ŞİPARİŞ VER WHATSAPP