Güneş Paneli Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sürdürülebilir bir yaşam için Güneş Paneli Nedir, gelin hep beraber öğrenelim.
Güneş Paneli Nedir ve Ne İşe Yarar?

Dünyada var olan enerji kaynaklarının tükeniyor olması insanları farklı çözümler aramaya iter. Bu amaçla keşfedilen güneş enerji panelleri son yıllarda sürdürülebilir yaşam tarzının da yaygınlaşması ile daha çok kullanılır hale gelir. Karbon salınım miktarını azaltması nedeniyle “temiz enerji” olarak adlandırılan güneş panelleri her geçen gün daha fazla yere kurulur. Bunun temel sebeplerinden biri de yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olmasıdır.

Güneş enerjisinden faydalanmak ana hattan gelen elektriğe olan ihtiyacı düşürdüğü için faturalara olumlu şekilde yansır. Kendi enerjisini üretebilen bina, ev, saha ve araçların kullandığı sistemdir. Verimli ve tasarruflu bir enerji kaynağı olması nedeniyle sık tercih edilir. Evlerde çatı ges projelerinde özellikle sıcak suyu sağlamak için kullanılırken daha geniş sahalara kurulan arazi ges projelerindeki panellerle büyük alanlarda elektrik ihtiyacını da karşılar.

Güneş paneli (solar panel), güneş enerjisini soğurma becerisine sahip hücrelerden oluşan bir sistemdir. Güneşten dünyaya gelen ışınları elektrik enerjisine çevirerek kullanılır hale getirir. Dünyada kullanılan enerji kaynaklarından çok daha fazla potansiyele sahip olan güneş enerjisini insanların verimli şekilde kullanmasını sağlar. Solar hücreler ile güneş ışınlarını depolayarak doğru akıma çevirir. Enerji tipine göre paneller tekil ya da çoğul (bağlantılı) olarak işler.

Güneş paneli sistemi ev ve iş yerlerinin elektrik ve ısı ihtiyacının yanı sıra cihazlara enerji sağlamaya yarar. Birçok sektörde enerji ihtiyacının karşılanması için faydalanılan bir kaynaktır. Ayrıca kol saatleri, hesap makineleri, otomobiller, powerbank gibi farklı cihazlarda kullanılır. Trafik lambaları, sokak lambaları gibi güneş enerjisinden destek alan sistemler de gün içerisinde karşınıza çıkabilecek örneklerdir. Dünyanın yanı sıra uzayda da enerji ihtiyacını karşılamak için faydalanılır. Tarımsal üretimde güneş paneli kullanımı da oldukça yaygındır. Özellikle sulama işlemlerinde ihtiyaç duyulan elektriğin faturaya yansımadan elde edilmesini sağladığı için sık tercih edilir. Kendi elektriğini üreten tarlalar, tarımsal sulama sistemlerinde gereken enerjiyi de kendileri üretir.

 

güneş paneliGüneş Panelleri Nasıl Elektrik Üretir?

Güneş paneli çeşitleri kristaller ve malzemeler açısından bazı farklılıklar gösterse de temelde aynı materyaller kullanılarak üretilir. Silikon ve gümüş her panelin güneş hücresini oluşturan malzemelerdir. Hücreleri oluşturan silikon parçaları dünya üzerinde bol ve kolay bulunur. Güneş pilleri içine yerleştirilen silikon enerjiyi emerek elektrona dönüştüren parçadır. Solar silikon hücreler pozitif ve negatif katmanlara sahiptir. Gümüş (kristal vb.) ise panellerde enerji için kullanılan maddelerdendir.

Birçok farklı alanda çeşitli ebat ve tasarımlarda kullanılan güneş paneli modelleri bazı farkları olsa da benzer bir prensipte çalışır. Paneller kurulurken elektronik ve iletken malzemelerden faydalanılır. Doğru montajlanan panel ve parçalar sorunsuz şekilde çalışabilir. Doğru monte edilmeyen tek bir parça bile sistemin kusurlu işlemesine ya da işlememesine neden olacağı için işin uzmanları tarafından yapılmalıdır. Montaj işleminin ardından dönüştürülecek enerji stiline ve şebeke özelliklerine göre ayarlaması yapılır. Regülatör (şarj kontrol cihazı), inverter ve akü (solar jel akü ve lityum batarya) gibi ekipmanlar panele eşlik eder. Sistem tamamlandığında güneş ışınlarındaki fotonlar yakalanarak işlenir, dönüştürülür ve depolanır. Termal (sıcak su) ya da elektrik üretimi için farklı panel tip ve kurulumları gerekir. “Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı blog yazımızı inceleyin.

 

yenilenebilir enerjiGüneş Paneli Ne Kadar Elektrik Üretir?

Güneş paneli ne kadar elektrik üretir gibi bir soruyu cevaplamak için bazı veriler gerekir. Çünkü panelin üretildiği materyal ve boyutuna göre enerji üretim miktarı değişir. Panel büyüdükçe ve çok sayıda panele bağlandıkça ürettiği elektrik miktarı artar. Bir ortalama alındığında ise 1 kW değerindeki fotovoltaik sistem en verimli döneminde 1 kW elektrik üretebilir. Ev tipi bir panel için ortalama 3 kW seçilir. Bu tarz bir panel yılda 2190 kW elektrik üretebilir. Tek panelle bile bir yılda harcanan enerjinin çoğunu ücretsiz hale getirmeniz mümkündür. Sanayi, endüstri ve tarımsal alanlarda çok daha büyük boyutlu ve özel paneller kullanılır. Bu da enerjinin çoğunlukla güneşten ücretsiz şekilde alınabilmesi anlamına gelir.

 

ŞİMDİ ARA ŞİPARİŞ VER WHATSAPP